TINA, EKSTEDT OCH VIN

Tina är Ekstedts head sommelier. Hon brinner för allt som har med vin att göra. Vi träffade Tina för att höra mer om Ekstedts nya upplevelse samt hur dem arbetar med vin och dryck. Häng med när vi lär känna henne bättre!

Vad kul att hänga med dig på Ekstedt! Förutom att du är sommelier på Ekstedt, vem är du?

Jag är en 28-årig tjej som flyttat till Stockholm från Umeå för att läsa till sommelier för ett gäng år sedan. Utöver att jobba med vin, så brukar jag även läsa mycket om vin, dricka vin, resa till vinregioner… Allt med vin är mitt stora intresse helt enkelt!

Hur och varför började du arbeta som sommelier?

Jag började intressera mig för vin när jag var 20 år och då visste jag inte att sommelier var ett yrke. Desto mer jag läste om vin desto roligare blev det så jag anmälde mig till en sommelierutbildning för skojs skull, men fastnade. Sedan dess har jag jobbat med vin på olika sätt men som sommelier upplever jag att man jobbar närmast vinet och får störst möjlighet att sprida sin passion och kunskap till kollegor och gäster. 

 Ekstedt öppnade i veckan upp i ny era, berätta lite om det.

Det som gör Ekstedt till vad det är kommer att bestå, det vill säga elden och alla våra tekniker för att laga mat som ger oss vår smak. Utöver det kommer vi få mer yta med en lounge att välkomna gäster i för att höja upplevelsen ännu mer, samt även lite mer utrymme för vinflaskor och liknande. Det blir en möjlighet för oss att utveckla alla aspekter av vårt arbete och bli ännu bättre.

Vad kommer den nya delen betyda för dig i ditt arbete, kommer dryckesupplevelsen förändras?

Dryckesupplevelsen kommer inte förändras, men definitivt utvecklas. I och med renoveringen får vi en ny vinkyl och mer yta att lagra vin på så framöver kommer mitt fokus vara att bygga ut vår lista. Rötterna kommer alltid vara i det hållbara. Allt ifrån klassiskt vin från regioner som Bourgogne eller Piemonte, till roliga orange vin från Portugal. Jag vill arbeta med en bred lista där det finns något gott för alla, och som visar hur stor och föränderlig vinvärlden är. Lite mer lagringsplats gör även att vi har möjlighet att arbeta med mer viner med ålder på sikt, så vi kan fortsätta driva vår dryckesupplevelse framåt.

På Ekstedt arbetar ni med hållbarhet även när det kommer till dryck, vad är viktigt när du väljer viner och dryck?

Precis som när vi köper råvaror till köket så arbetar även jag med mindre, hållbara och hantverksmässiga producenter vare sig det gäller vin eller annan dryck. Utöver det letar jag ofta efter dryck med mer fruktkoncentration för att passa bra mot våra intensiva smaker. Jag tycker att det är viktigt att hela tiden prova nytt och fortsätta utforska vinvärlden. Vi försöker även jobba lite närmre hem vilket gör att vi köper mer och mer från Sverige, speciellt när det gäller öl och alkoholfritt, men även en del vin!

Ni arbetar med säsongsbaserade råvaror, vad betyder det för drycken? Hur väljer ni ut matchande dryck?

Precis som att smakerna i maten ändras gör smaken i drycken det med. På sommaren när det är mer primörer och friska smaker blir det mer vin med hög syra och fräschör, medan det på vintern ofta blir kraftigare och kryddigare vin. Detsamma gäller vår alkoholfria dryck som min kollega Filip Konradsson tillverkar för att på bästa sätt passa maten. Eftersom han gör den själv finns det där möjlighet att jobba med råvaror i säsong eller sådant som preserverats sedan tidigare. Att matcha mat och dryck är något av det roligaste och mest utmanande med jobbet.

Vilken var din favoriträtt på höstens meny, och vad hade du serverat i glaset till den?

Det är väldigt svårt att bara välja en rätt, men en favorit för mig i höstas har varit den enriseldade rotsellerin med en sås på smör, svenskt mousserande vin på druvan Solaris samt störkaviar från Finland. Till det serverade jag en svensk Pinot Noir från Thora Vingård på Bjärehalvön. Vinet hade samma fina syra som det mousserande vinet i såsen, samt eleganta smaker som klarade av det rökiga men inte var för kraftigt för att dölja kaviaren. 

Vad är det roligaste, häftigaste eller mest minnesvärda restaurangbesöket du upplevt?

Återigen väldigt svårt att bara välja ett enda besök, men ett minne jag bär med mig som en av mina favoriter från 2022 var när jag åt på KOL, en mexikansk restaurang i London med en Michelinstjärna. Det var väldigt unika och utmanande smaker, och en väldigt rolig och interaktiv måltid som inte går att jämföra med något annat. Även den matchande drycken var spännande med allt från vin till sprit och även alkoholfritt i samma dryckesmeny. Jag blev väldigt inspirerad av den upplevelsen!

Vad gör du helst en ledig dag?

Tar sovmorgon och mjukstartar dagen. Sedan gillar jag att umgås med vänner, gärna testa nya restauranger och barer. Alltid roligt att träffa branschkollegor!

Har du någon dold talang?

Laga Tajarin al Ragù! Min favoriträtt från när jag bodde i Toscana för några år sedan.

3 snabba

Rött eller Vitt?

Vitt

Förrätt eller efterrätt?

Efterrätt

Runt eller kvadratiskt bord?

Kvadratiskt