ROBIN <3 THAI BASIL

I detta Small Talk träffar vi Robin Ogestadh, en av stjärnorna i baren på Asian Post Office. Robin avslöjar hemligheter om Thai Basil, drinktrender, hållbarhet och barminnen. Häng med!

Robin! APO's berömda och instagramvänliga drink Thai Basil har återigen blivit nominerad i kategorin ”Best Signature Cocktail” i Bartenders’ Choice Awards 2020. Festligt! Vad är historien bakom den och vad gör denna drink så speciell?

Tack så mycket! Och väldigt roligt att få vara nominerad för tredje året i rad. Thai Basil har varit med sedan start och var en drink som jag och Anton Regnell skapade. Första idén kommer från en alkoholfri drink som serverades på Momofoku SSam Bar i New York som egentligen var en lemonad med thaibasilika. Thaibasilika har mycket likheter med mynta. Uppfriskande fräsch ört med inslag av lakrits/anis. 

Under tiden drinken skapades var drinklistan uppbyggd som en flight map över hela Asien. Vi valde att plocka två eller fler ingredienser från ett specifikt land, i det här fallet Thailand. Vad vi förknippade mest med Thailand var kokosnötter, så vi började leka med tanken kring dem och thaibasilika, vilket resulterade i drinken Thai Basil.

Svårt att veta innan att en drink ska bli en succé. Men den här drinken har blivit något utöver det vanliga. Redan första dagen APO öppnade hängde två tjejer på låset för att få smaka drinken de hade sett i ett klipp på Instagram. De visade klippet och sa ”vi vill ha den här drinken!” 

Vad som gör den så speciell är nog kombinationen av den goda smaken och att den är så Instagramvänlig med den knallgröna örtiga färgen som toppas av ett vitt marängliknande skum. Sen såklart även den boost den fått av bilder och filmer i sociala medier. Kan även vara för att skummet är så J**** gott, haha.

  

Vad trendar i drinkväg just nu? 

Det är lite svårt att prata om trender just i nu, med Corona som hänger över oss. Många stora kända barer håller stängt eller har reducerade öppettider. De kämpar för att överleva. 

Vi på APO vill vara en cocktailbar för alla. Publika drinkar med tydliga och roliga ingredienser. Vi hämtar mycket inspiration från Asien men även från Sverige och resten av världen. Vi jobbar med en tydlig färgstil från färska örter, frukter och kryddor och försöker göra väldigt stilrena cocktails i både smak och utseende. 

 

Hur jobbar ni med hållbarhet bakom baren?

Vi försöker vara så miljömedvetna som möjligt och har exempelvis bytt bort plast och ersatt med miljövänliga alternativ.  Vi försöker även undvika svinn så mycket som möjligt av det vi arbetar med i baren och vill att frukt, örter och juicer ska kunna användas i fler syften. Ett annat exempel är Thaibasilikan som vi använder, den odlas ekologiskt ute på Ekerö i Stockholm och smakar lika bra som importerad. 

  

Vilken är den härligaste/coolaste/roligaste baren du besökt och vad är ditt bästa barminne?

Oj, här har jag nog inte bara just ett minne utan flera. New York, Manhattan var nog ett av mina häftigaste minnen gällande restauranger och barer. Så många fantastiska cocktailbarer samlade på en och samma plats. En favorit är PDT (Please don’t tell) som är en så kallad Speak Easy Bar från 1920-talets prohibition-era. Där kommer man in i en ”korvkiosk” som heter Crif Dogs, som för övrigt har väldigt goda korvar. I lokalen finns en lönndörr till den kända baren PDT där du kan avnjuta goda drinkar och med detta få en spännande upplevelse.

 

Vad har du för tips till den som drömmer om ett jobb bakom baren?

Jag började som diskare samt barback och hjälpte baren att fylla på kylar, fixa glas och se till att de hade allt de behövde. För de som har lite eller ingen erfarenhet av restaurang och bar är detta ett perfekt sätt att börja på. Ger du det lite tid och visar framfötterna så går det snabbt tills du får stå i baren själv. Jag skulle säga att det är den bästa skolan, eftersom du får en bra möjlighet att lära dig av dina kollegor och förstå service. Det är grundreceptet - hantverk och utförandet kommer du lära dig med tiden. Sen är det väldigt roligt såklart!