Vi har fått en pratstund med Olle Broström, tidigare OS-guldmedaljör och nu köksmästare på Nour. Han berättar när han visste att han ville bli kock, upplevelsen vi kan vänta oss på Nour och varför han älskar vitlök. Häng med!
Hej Olle, vad kul att vi får prata en stund med dig! Du är köksmästare på Nour, berätta, vem är du och hur hamnade du där?
Jag heter Olle, är 26 år och kommer från Gotland. När jag inte jobbar spelar jag badminton och dricker vin med vänner. Jag har varit i Stockholm i 7 år och just nu jobbar jag som köksmästare på Restaurang Nour tillsammans med Sayan Isaksson och teamet. Tidigare har jag bland annat jobbat på Fotografiska med Paul Svensson. Att jobba tillsammans med Paul var väldigt lärorikt och har givit mig en helt annan bild på hållbar matlagning, något jag är väldigt tacksam för och tagit med mig. Under min tid i Stockholm har jag även jobbat på Esperanto där jag lärde känna Sayan. Därför känns det väldigt roligt att få chansen att jobba med honom igen och se vad vi kan skapa tillsammans med alla här på Nour.
Du är från Gotland och har vunnit OS-guld med juniorkocklandslaget men när, hur och varför startade intresset för mat?
För mig väcktes matlagningsintresset ganska tidigt. Redan när jag var runt 12 år visste jag att jag ville bli kock när jag skulle bli stor. Vi hade en nära vän till familjen som var kock så jag tror att mitt intresse kom därifrån, och även från min mamma som alltid har lagat fantastisk mat hemma.
För den som inte har besökt Nour än, hur skulle du beskriva upplevelsen?
Jag skulle säga att det är en väldigt personlig känsla, och en upplevelse från att du kliver in i lokalen till att du går. Vi är ett litet gäng och restaurangen har ett fåtal platser så det känns mer som att gästerna kommer hem till oss på middag än att de går på restaurang. När det kommer till maten använder vi bland annat fisken Hamachi som är en odlad fisk från Danmark. Det roliga med den fisken, förutom att den är fantastiskt god, är att vi använder oss av hela råvaran. Först skärs det yttersta skinnet bort och sedan hänger vi fisken i 7–10 dagar för att komprimera smakerna. Filén serverar vi just nu grillad tillsammans med hemgjord lardo och vintertryffel. Skinnet friteras och blir chips. Benen rostar vi som sedan smaksätter vår buljong som används till brödserverigen. Fiskens collarbone gör vi fisklardo på. Huvudet och resterande delar blir till vår egen fisksås.
Vad är din favorit och vad får vi inte missa på menyn?
Jag tycker att ni ska käka den stora menyn när ni kommer till oss, så att ni inte missar några rätter.
Vad är det roligaste, häftigaste eller mest minnesvärda restaurangbesöket du upplevt?
Ett utav de starkaste restaurangupplevelserna jag har fått uppleva var när jag och min bästa vän åkte utomlands för första gången själva utan föräldrar och vi käkade hos Isak Oldenburg som hade en pop up krog i Nice. Inga nya eller annorlunda smaker det var bara de absolut godaste råvarorna som tillagats på bästa sätt, enkelt och jävligt gott. Den middagen kommer jag aldrig att glömma!
Din favoritråvara sägs vara vitlök, vad är det som är så bra med den och vad gör du helst med den?
Jag älskar vitlök, det går ju inte att laga mat utan vitlök! Den har en otrolig bredd och är en väldigt viktig grund i så mycket, t.ex för att sätta en god sås.
Om vi kommer över på middag, vad bjuder du på då?
Förmodligen dumplings och sen en hel del vin efter maten.
TRE SNABBA:
För- eller varmrätt? – Förrätt
Smak av vitlök för alltid eller aldrig mer vitlök? – Smak av vitlök för alltid så klart
Tävla i mat eller laga mat hemma på Gotland? – Laga mat hemma på Gotland, gärna ett eget ställe