Gabriel Vikman arbetar som bartender på Coquetel Social. Gabriel och hans kollegor är experter på att få igång stämningen. Vi träffade Gabriel för att höra mer om hans favoritdrinkar på Coquetel, deras nya meny och vad han helst gör en ledig dag.
Vad kul att hänga med dig på Coquetel Social! Förutom att du är bartender på Coquetel, vem är du?
Hej! Gabriel heter jag och är bartender på Coquetel. När jag inte står i baren gillar jag att cykla, åka skidor och långfärdsskridskor. Jag kollar även mycket på cykling, Tour de France bland annat.
Berätta om tanken bakom upplevelsen hos er på Coquetel Social! Vad får vi inte missa?
Ni får verkligen inte missa vår Dry Martini! Våra drinkar Batida och Caipirinha och våra oliver är också ett måste. Tidigare på kvällen är det lite lugnare hos oss. Gillar du en mer livlig bar ska du komma efter 22, och då självklart stanna till stängning.
Ni har ny meny på Coquetel, den ser riktigt nice ut! Hur gick tankarna ni när ni tog fram den, vart kommer inspirationen ifrån?
Den stora skillnaden är att vi bytt ut några drinkar. Vi tycker det är väldigt kul att ha en analog meny i en digital tid. Det är roligt att se gästerna läsa i menyn och lösa korsord istället för att pilla i telefonen.
Vi slås alltid av den festliga stämningen hos er. Vad är hemligheten bakom den?
Vi spelar bra Brasiliansk musik och ibland triggar vi igång våra gäster genom att höja volymen och slå på lite lampor. Låten “ Get high in New York City” är mest känd bland våra gäster, det är ofta folk frågar efter den. Vi som jobbar på Coquetel gillar när det händer mycket och är väldigt bra på att dra igång stämningen.
Vilken är den bästa flighten hos er? Min personliga favorit är orientexpressen, eftersom att jag gillar de drinkarna mest.
Hur hittar du ny inspiration i ditt skapande och din matlagning/drinkar?
När jag lagar mat gillar jag att gå tillbaka till klassiska recept, både att lära mig och att göra om. Jag tar mycket inspiration från Julia Child, Marcella Hazan och Jacques Pepin. När det kommer till drinkar brukar jag kolla på nätet och i gamla böcker.
Hur och varför började du arbeta i bar?
Jag pajade ryggen när jag gick i gymnasiet, då tog jag ett sabbatsår och började som diskare. Sen började jag jobba som servitör men insåg snabbt att det var för rörigt för mig. Jag kände att baren passade mig bättre då det är mer fritt och jag får möjlighet att prata med vem som helst samt bestämma servicen själv. Efter mitt sabbatsår gick jag tillbaka till skolan, men hoppade snabbt av och fortsatte i bar.
Du har arbetat på ett flertal av Stureplansgruppens ställen, berätta om skillnaden mellan verksamheterna och hur du tagit dig hit du är idag.
Jag har jobbat en del på Calle P. Både medans Coquetel höll på att öppna upp samt under pandemin. Sedan har jag varit med och startat upp och jobbat på Coquetel. Den stora skillnaden mellan Calle P och Coquetel är att Calle P är en restaurang där alla sällskap sitter vid varsitt bord och Coquetel en fri bar. När jag var 19 år jobbade jag lite på Spybar, att jobba nattklubb är en helt egen upplevelse.
Vilken är den bästa cocktailbaren/restaurangen du besökt?
Gerald’s Bar i Donostia San Sebastian i Spanien. Det är en fantastisk liten kvarterskrog med bra musik och mysig inredning. De har sjukt bra mat och service samt grymma klassiska drinkar.
Vad behövs för att blanda den perfekta drinken?
2 mått god sprit, 1 mått syrlig frukt, 1 mått av något sött som passar till spriten och till sist 1 dash bitter.
Slutligen, kan du inte ge oss ett tips inför helgen. Hur ser din perfekta helg ut?
Jag gillar att börja dagen med ett motionspass, till exempel ta mig ut och cykla i några timmar på Ekerös landsvägar. Efter det är det härligt att gå och basta eller ta ett dopp någonstans. Sedan är det dags för lunch och den äter jag helst på Söder. Jag kollar i lite butiker och att kolla musik på Pet Sounds är ett måste. Nu är det hög tid att åka hem och göra sig i ordning inför middagen. Till middag vill jag upptäcka en ny restaurang jag inte besökt tidigare. Någonstans vid avec och kaffe börjar jag tänka på vad jag ska göra sen.
3 SNABBA
Öl eller Vin?
Barrunda eller Nattklubb?
Sommar eller Vinter?