Extraordinära Pontus

I veckans Small Talk träffar vi Pontus, barchef på Griffins' Steakhouse. Vi får bland annat höra om en kärlekshistoria, ananasdrinken och ett kommande kalas - allt extraordinärt!

Vad kul att hänga med dig i baren! Förutom att du är barchef på Griffins’ Steakhouse, vem är du? Jag är ett kolmårdstroll från Motala som flyttade till Stockholm och Södermalm strax innan milleniebuggen. Jag har nu jobbat som barchef på Griffins i lite mer än 4 år och det känns verkligen som bra del av livet att verka här. Restaurangvärlden har varit en stor del av nästan hela mitt liv och jag älskar det sociala i den och vill verkligen inte se den lida som den har gjort det senaste året. Nu hoppas jag på att denna pandemi ska tas sitt pick och pack och dra dit pepparn växer!

Berätta om de två upptäcktsresande i menyn, vilka är dom? Det är fin kärlekshistoria mellan en forskare som har snöat in på alkemi och en skådespelerska i Paris som precis kommit från en av sina förställningar. De möts i ett antikvariat och det blir kärlek vid första ögonkastet. Parets historia är även bakgrunden till alla böcker och andra märkliga men fina saker som finns här på Griffins’. Har du inte sett det tidigare tycker jag du ska komma förbi och kika på inredningen och alla prydnadssaker som finns här.

På tal om det, det finns verkligen mycket att titta på och inredningen är verkligen unik. Hur mycket prylar finns det? Har ni inventerat dem någon gång? Oj! Vi har nog aldrig gjort en inventering på det, men det är en hel del saker! Allt från en ryggkota tillhörande en Kaskelot som står på baren, till verktyg för laboratorium, en hel del äldre böcker till stora och härligt udda fåtöljer. Inredningen uppdateras också ganska ofta, så ibland ser man saker man aldrig har sett förut men som känns helt naturligt att det ska finnas hos oss på Griffins’. Det är en kul miljö att jobba i, man blir inspirerad av den!

Vad serverar du helst just nu? Berätta om några godingar på menyn. Griffins är ju ett klassisk Steakhouse med det lilla extra. Det jag skulle rekommendera från menyn just nu en Svensk hängmörad ryggbiff på ben, Clubsteak, som vi rekommenderar för 2 personer. Till det har vi en gedigen vinlista, så det finns ett vin som passar alla smaker. Jag är väldigt mycket för att man delar på rätter med varandra. Det blir mer gemenskap i det över middagsbordet! Sen finns den väldigt uppskattade krispiga löjromstacon, som jag tycker man ska ta som ett litet barhängstugg innan middagen tillsammans med en av våra klassiska Negronis, kanske en Sbagliato.

 Vilken är den mest spektakulära drinken serveringen/drinken ni haft menyn hittills? Just nu har vi en ganska somrig drink på listan som kallas ”Stiggins”, som har blivit lite av en kioskvältare. Namnet Stiggins kommer ifrån Charles Dickens första novell, där en Pastor Stiggins fördömde alkoholens ondska bara tillräckligt för att bli full… Givetvis på Ananasrom. 

I denna drink där ananasen spelar huvudrollen, är det givetvis en rad olika varianter på ananas. Ananasrom blandas med färsk ananas, lite lime och toppas sedan med ett ananasskum, torkad ananas och pudras slutligen med frystorkad ananas. Från tidigare år minns jag en av våra brunchdrinkar. Det var en hemmagjord limoncello som serverades i en pyrex glasbehållare som man i vanliga fall använder i laboratorium. Den uppskattades väldigt mycket av våra gäster! 

2020 fyllde Griffins 10 år. Det kommer givetvis firas när pandemin är över, kan du berätta lite om planeringen? Griffins heter Extraordinaire i efternamn, så festen som vi nu väntar på när pandemin är över kommer verkligen bli det. Vi har väntat alldeles för länge på att fira att Griffins Steakhouse Extraordinaire fyller 10 år!

Det kommer bli något ut över det vanliga och massor med saker kommer hända. Själva planeringen är lite på vänt just nu p.g.a. pandemin, men väl när den är slut så kommer det slås på stora trumman!!   

Extraordinärt intressant Pontus, stort tack!!