Event, sushi och kaviar med Yann

I veckans Small Talk fick vi chansen att snacka lite med Yann Sahlen, kökschef på Berns Event. Han berättar om sitt nya ansvarsområde på Berns Event, var han hämtar inspiration till sitt skapande samt vad Yann bjuder på till middag hemma hos sig.

Berätta mer om din roll på Berns!

– Jag är kökschef på Berns Event vilket utöver den dagliga driften, innefattar matlagning av luncher, middagar och julbord, planering framåt, konferenser och ibland matlagning för förbokade sällskap med upp till 1200 personer.

Hur och varför började du arbeta med matlagning?

– Min franska mor lagade mycket mat och det var hemma i köket med henne mitt stora intresse växte fram. Jag fick lära mig grunderna i fransk matlagning. Sedan hade jag turen att umgås i en krets där flera gillade matlagning, så när det var dags att välja gymnasium var vi några stycken som sökte in till restaurangskola. Men även på fritiden tyckte vi om att laga mat och att äta tillsammans, vilket gynnade mitt intresse ytterligare. 

Hur hittar du ny inspiration i ditt skapande och din matlagning?

– Jag har nog fått mest inspiration av mitt resande. Mina resor till Japan, Kina, Thailand med flera har varit väldigt givande. Det är kreativiteten och kunskapen av personer som spenderat flera generationer med att perfektionera sin konst. Att göra det perfekta sushiriset, skära den nyfångade fisken eller de perfekta handdragna nudlarna. Det är de bästa råvarorna kombinerat med den förfinade tekniken som ger ett fantastiskt resultat. Det är vad jag finner riktigt inspirerande. 

Om vi kommer hem till dig, vad bjuder du på till middag?

– Du får en klick kaviar på handen och lite vodka. Sen blir det pekinganka med pannkakor och hoisin.

Berätta om det asiatiska julbordet på Berns för dem som inte känner till succén. Vad finner vi där?

– På Berns julbord har vi alltid med de klassiska rätterna såsom dankgangjeuong, blomkålsgoreng, vitlökstfrästa haricots verts, dumplings med mera. I år kommer vi även att göra en lite större satsning på sushidelen av julbordet tillsammans med ett nytt rotisserie med bland annat anka och annat gott. Sen har vi ytterligare några nya rätter att överraska med så – stay tuned!

Finns det några favoriter på Berns julbord ingen bör missa?

– Jag måste slå ett slag för sushin. Så om du äter vårt asiatiska julbord får du inte missa den helt enkelt.

Det går rykten på stan att du har fått ett nytt ansvarsområde inom Berns Event, berätta mer om det!

– Ja, såhär ligger det till: sen i oktober har jag varit kökschef och ansvarig för både Berns Asiatiska och Berns Event. Event är inte nytt för mig, utan det som är nytt är att jag nu kan lägga hela mitt fokus på att bygga upp event-delen när Axel och company har gått in och tagit över ansvaret för Berns Asiatiska. I och med att folk har börjat återgå till vardagen har det blivit mer och mer att göra på event, såsom middagar och konferenser, så detta är bara början på Berns nya eventavdelning.