DITAS OM FAMILJEN, SOMMAREN PÅ BANK HOTEL OCH BERNS HOTEL

Ditas Jonsson är glädjespridaren som ser till att Bank Hotel och Berns Hotel är i toppklass samt att gästerna får det lilla extra. Vi träffade henne för prata om hur hon hamnade på Berns för 33 år sedan och vad hotellen har för sommarplaner. Häng med!

Ditas, vad kul att vi får prata en stund med dig! Du är Housekeeping Manager på Bank Hotel och Berns Hotel och har arbetat på Berns sedan 1989. Berätta, vem är du och hur hamnade du där?

Jag heter Ditas, är 58 år gammal, gift och har tre vuxna barn. Jag är född i Filippinerna som nummer sju av 12 syskon. Innan jag flyttade till Sverige jobbade jag på ett kryssningsfartyg som "Crew Stewardess". När vi var på besök i Stockholm med båten blev jag förälskad i Stockholm. När jag skulle gå på nästa kontrakt låg båten i Oslo och väntade. Jag tog flyget till Stockholm från Manilla och fick bo hos mitt ex och tanken var att åka vidare till Norge. Då kontaktade husfrun på Berns, Anna Ullenius som hade varit min Chef på båten, mig och ville att jag skulle börja jobba på Berns. Detta var 1989. I min roll som Husfru på Berns Hotel och Bank Hotel ingår det att styra personalen på Housekeeping inklusive schemaläggning och beställa tvätt, varor samt kontera fakturor.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig och vad tycker du är det absolut roligaste med ditt jobb?

En vanlig arbetsdag kontrollerar jag rummen, ser till att de är på topp och rent innan gästerna checkar in. Jag ser även till att alla gäster får en riktigt bra upplevelse och är nöjda under sin vistelse. Vi har genomgång med Housekeeping teamet varje morgon och tar upp vad vi har på gång i huset om det något speciellt som sker under dagen samt ser till att komplettera bemanningen.

Enligt dina kollegor är du en riktig ”power woman”, vad ger dig energi?

Jag får mycket energi genom att ha en bra relation med mina kollegor. Exempelvis att hälsa på alla och snacka lite. Jag får också energi från min stora familj när jag vet att alla mår bra och att jobbet går bra.

Vad kan du berätta om planerna framåt, vad har ni på gång på hotellen? Vad ser du fram emot med våren och sommaren?

Vi har många roliga planer nu efter pandemin! På Berns är vi snart klara med renoveringen av våning sex med nya sparum, det ska bli så spännande! Klocksviten har renoverats och vi håller på att uppdatera fler rum. Även blomplantering är igång nu på både Berns och Bank Hotel. På Bank Hotel har är vi precis börjat med vårt nya frukostkoncept Executive Breakfast på våning åtta. Missa inte att boka det! Jag ser även fram emot att få ha kul på jobbet och jag längtar efter min sommarsemester!

Vi har hört att du inte är så bra på att laga mat, hur kommer det sig?

Att laga mat är inte min starka sida. Jag har aldrig gillat att laga mat. Jag kan fixa god mat när jag bjuder hem någon, men helst gillar jag äta på restaurang för då blir det ingen stress. Jag brukar få smaka mina kollegors mat på jobbet när de bjuder och tar med extra till mig, vilket är fantastiskt!

Berätta om din familj, vi har hört att den är rolig! Hur ofta ses ni och vad gör ni när ni träffas?

Jag är gift och har tre barn, två egna, en pojke och en flicka, plus en extrason. Alla är vuxna och vi träffas och umgås ofta. Vi äter, firar alla födelsedagar och alla traditionella firanden tillsammans. Jag ringer ofta till min familj i Filippinerna. Jag är nummer sju av 12 syskon och den enda som bor här i Sverige men har två systrar i USA och en i Hong Kong. De håller jag också kontakt med!

Har du någon dold talang? Berätta något vi inte vet om dig!

Jag är duktig på inredning tycker jag, till min mans stora irritation. Ibland när han kommer hem har jag möblerat om och han hittar inte sina saker.

3 SNABBA

Sommar eller vinter?

Sverige eller Filipinerna?

Varmrätt eller dessert?