ÅRETS UNGA FÖREBILD INOM INNOVATION

Tina Johansson på Ekstedt har vunnit Visitas Stockholms stipendium ”Årets unga förebild inom innovation”. Vi träffade Tina för att höra mer om hur hon arbetar och vad stipendiet kommer att innebära.

Hej Tina, stort grattis till priset! Hur känns det nu när allt har landat lite?

Det känns helt otroligt, väldigt roligt att uppmärksammas för engagemang för sitt jobb på det här sättet.

Berätta lite om priset?

Stipendiet delades ut av Visita till fem unga personer som på något sätt utmärkt sig inom branschen och jobbar för att driva den framåt. Jag vann pris som Årets Unga Förebild inom innovation där vinstsumman är tänkt för att hjälpa till vid fortsatt utveckling inom restaurangvärlden och besöksnäringen.

Varför tror du att du vann stipendiet?

I min motivering stod det att det delvis var på grund av mitt arbete för att fortsätta utveckla drycken till en större del av upplevelsen vid ett restaurangbesök. Jag försöker hela tiden hitta på nya, roliga idéer för att det ska vara spännande och gott för våra gäster, men samtidigt utvecklande för vår personal så alla kan vara fortsatt nyfikna på dryckens värld.

Vad planerar du att göra med vinstsumman?

Jag vill gärna fortsätta utvecklas och få mer inspiration själv. Antingen vill jag resa eller praktisera utomlands, kanske läsa en kurs i sprit som jag inte är lika djupt insatt i som vin ännu.

Vilka råvaror arbetar ni med på Ekstedt just nu? Hur tänker du kring att matcha vin med säsongsbaserade råvaror?

Menyn utvecklas ständigt, men vi har bland annat havskräfta, ren, rödbeta och svamp i olika former just nu. Beroende på vilken årstid vi befinner oss i smakar maten olika, även om vi jobbar utifrån samma tekniker över elden eller med fermentering. På vintern blir det ofta lite djupare smaker, och därmed vin och dryck med mer fruktkoncentrat, och på sommaren kan man ofta arbeta lite friskare. Jag försöker alltid hitta en trevlig balans mellan dryckerna i vår matchning så det blir en naturlig och rolig resa genom vinets värld. När det gäller de alkoholfria juicerna kan vi själva bygga ihop med ett komplement från frukt och grönt i säsong, blandat med vinäger, smaksatta sockerlag eller liknande som köket preserverat från sommaren.

Vad är hemligheten bakom att matcha vin med mat?

Jag tycker inte riktigt att det finns några hemligheter. Det är klart det finns riktlinjer som det går att förhålla sig till, men det viktigaste är att man själv tycker att det är gott. För mig är texturen på vinet viktigast, om det är väldigt fylligt eller inte och liknande. Exempelvis så behöver en tung rätt ofta ett tungt vin som klarar av lika intensiva smaker. Sås och tillbehör spelar också en mycket större roll på tallriken och mot matchningen än man ibland tror.

Har du en favoritdruva?

Det är ju väldigt svårt att välja bara en, men om jag måste får det nog bli Chardonnay. Den går att hitta i så många olika former att det inte riktigt går att ledsna! Annars är jag inne mycket på andra vitvinsdruvor som Chenin Blanc, Semillon och Marsanne för tillfället.

Drömresmål?

Just nu är jag väldigt sugen på Sydamerika - Peru, Chile och Argentina. Jag vill även gärna åka ner till Jerez och se sherryproduktionen med egna ögon, men överallt där det finns vin är ett roligt resmål i mina ögon!

Läs mer om Tina här.