André Elmberg leder Avalons restaurang och bar framåt. Han är expert på krogvärlden och vi har träffat honom för att få hans bästa tips, både när det kommer till Avalon samt vilka ställen vi inte får missa. Häng med när vi lär känna honom bättre!
Hej André! Berätta, vem är du och vad jobbar du med?
Jag är Food and Beverage Manager på Avalon Hotel i Göteborg. Jag gör allt. Jag är vaktmästare, hovmästare, allmän chef, psykolog, ledare, du fattar. Jag älskar att resa, har inte haft en semestervecka i Sverige på säkert tio år.
Berätta, vad är tjusningen/det unika med Avalon?
Det är personalen, designen, konsten och atmosfären. Vi är ett jävligt gött gäng, många som har jobbat här länge. Jag har varit här i 11 år och många kollegor har varit här i mer än åtta år. Varje gång man kommer in till jobbet så vet man att det kommer att bli en trevlig dag.
Stämmer det att Avalon har Göteborgs bästa räkmacka? Vad är hemligheten bakom en riktigt bra räkmacka?
Japp, det stämmer. Det som är hemligheten är ett riktigt bra bröd, likt vårt maltbröd, och bra räkor förstås. Vi blindtestade faktiskt 10 olika räkor när vi skulle sätta räkmackan för att hitta den som smakar bäst. Sen så råkade ju det sammanfalla med räkan som var dyrast, men antar att det är sånt som händer.
Hur ser det perfekta besöket på Avalons restaurang och cocktailbar ut? Vad får vi inte missa?
Börja med en cocktail i baren eller två. Champagne och löjromstoasten, en flaska vin från källaren med en riktigt god varmrätt, och sen avsluta med en Espresso martini.
Ni har en ny drinkmeny i cocktailbaren, den ser riktigt nice ut! Hur gick tankarna när ni tog fram den, vart kommer inspirationen ifrån?
Nu under sommaren så handlar det om att göra smaker som är lätt-tillgängliga så alla kan njuta av en svalkande drink, men också att vara så komplex att vår cocktailbar kan representera den. På hösten och vintern blir det lite mer nördiga drinkar där baren kan gå lite djupare.
Vilket rum är din favorit?
Rum 22, Deluxe Panorama-rummet på våning 6, med utsikt mot Kopparmärra statyn där på Kungstorget. Riktigt härligt är det.
När ska man besöka Avalon?
Jag tycker att det är mysigast på vintern. Det är mycket tända ljus, alla lampor gör att restaurangen blir optimalt mysig. Mycket bra people-watching ställe här att titta ut på allt folk som går förbi. Att sitta här (Vi träffar André under Avalon tavlan i loungen bredvid receptionen) med lite tända ljus och titta ut över Göteborgs folk är riktigt trevligt.
André, du är ju expert på Göteborgs krogscen? Vilka ställen får vi inte missa i Göteborg (förutom Avalon)?
Bov discobar, Restaurang Poppy på 4e lång och Fei som ligger ute på Lindholmen som är en kinesisk restaurang. Bruno cocktail bar är också riktigt bra.
Vilken kändis skulle du vilja laga mat till?
Jag är så ointresserad av kändisar helt ärligt men Anthony Bourdain. Dock är han ju död, om han hade levt hade det varit han.
Vilken är den bästa cocktailbaren/restaurangen du besökt?
Restaurang Noma, har varit där två gånger, helt sjukt bra. Hade inte räntorna varit så höga hade jag varit där flera gånger. Cadierbaren i Stockholm är riktigt soft, sen är Little Red Door i Paris kanontrevligt som cocktailbar.
This or that
Svensk eller napolitansk pizza?
Svensk.
Svit Vallgatan eller Svit Kungsgatan?
Svit Kungstorget.
Förrätt eller efterrätt?
Förrätt.
Stort tack André!