Vi träffade Amanda Holm, Spessos nya kökschef. Amanda berättade om vilka råvaror som är i säsong just nu samt hur och med vilka råvaror de arbetar med på Spesso. Hennes go-to rätt är pannkakor och hon föredrar okomplicerade fredagskvällar. Häng med!
Jag heter Amanda och är kökschef på Spesso, har jobbat här sen i somras. Innan dess har jag jobbat på Niklas Ekstedts restauranger Ekstedt och Hillenberg. Innan pandemin kom jobbade jag en kort tid i New York på Aska. Sen har jag även jobbat på matlagningsstudion Aveccia.
I den nya menyn jobbar vi självklart med vårens primörer. Vi försöker alltid jobba med fräscha pigga smaker och mycket klorofyll på tallriken. Nu har vi har fått in ett väldigt fint vårlamm som vi kommer jobba med nu under några veckor som är helt fantastiskt. Jag älskar lamm och framförallt på våren när det är så gälla. Lammet serveras med en ganska klassisk kombination på jordärtskocka som kommer i olika texturer och tillagningsmetoder. Sedan har vi smygstartat lite med grön sparris som vi steker i citrussmör som gör att det behåller den här pigga våriga smaken. Hela rätten avslutas med en grillad lammjuice smaksatt med lite inlagda krusbär och sist lite ramslök.
Våra klassiker är ju kvar och är helt otroliga. Men vi har även uppdaterat vildsvins ragun till en lite mer mustig version som vi gör på short ribs. Och vi har även ett tillskott på en ny pasta spagetti chitarra med rostade datterinitomater och burrata.
Matlagning är en stor passion för mig och ett stort intresse. Det är så jag får ut min kreativitet, även om det är mitt jobb idag så är det fortfarande väldigt terapeutiskt och jag finner fortfarande så mycket glädje i att laga mat. Gör det till och med när jag är ledig. Man slutar aldrig utvecklas i matlagning, man hittar alltid nya tillagningsmetoder och nya smaker att jobba med.
Nu öppnar terrassen här på Spesso och vi jobbar för fullt inför det. Vi håller fortfarande på att jobba med lite uppdateringar på menyn och det är bra tider för härliga ingredienser. Ser verkligen fram emot en sommar här på Spesso.
Att följa ingredienserna i säsong är nummer ett jag utgår ifrån när jag skapar nya rätter. Det är svårt att sätta fingret på vart inspirationen kommer ifrån. Det är lite en blandning av gamla erfarenheter, upplevelser från andra restauranger och inspiration från vad andra kockar håller på med. Och att sporra sig själv, att vara lekfull i kombinationer och testa sig fram.
Jag tror verkligen att det är pannkakor. Det är min go-to hemma, det funkar till frukost och till en sen lunch. Har alltid ingredienserna hemma till pannkakor också vilket hjälper.
Jag skulle bjuda över lite vänner, öppna en god flaska vin, laga lite mat tillsammans och umgås på det sättet. Det behöver egentligen inte vara så komplicerat för mig!
Våren! För att man är så utsvulten med att jobba med färska råvaror efter vintern.
Takrestaurang självklart.
Oj svårt, men måste nog bli Lobster / Butter!
Stort tack Amanda!