fbpx Fortsätt till innehåll

Sara Hultbergs dessertrecept

19 juli 2016

I denna veckas small talk bjuder Hillenbergs konditor Sara Hultberg på ett somrigt recept från dessertmenyn. År 2014 tog Sara hem den prestigefyllda titeln som Årets konditor. Hon har också gett ut boken Kola, fudge, knäck och bräck.

Hej Sara! Vilken typ av desserter sätter du på menyn på Hillenberg?

Jag gillar klassiker med egen twist. I mina desserter finns det en tanke bakom att man känner igen något i smaker eller utseende. För mig är det är superviktigt att jobba efter säsong – speciellt på våren och sommaren då vi har så många fantastiska råvaror. Dessutom älskar jag att arbeta med choklad.

Idag delar du med dig av ett recept från sommarmenyn. Vad har du valt?

Jag har valt vår flädersorbet. På Hillenberg serveras den med härliga bär, som vi sedan toppar med champagne. En superfräsch sommardessert! Flädersorbet gör du enkelt själv genom att plocka fina fläderblommor. Fläder har en extremt kort säsong, men finns fortfarande på vissa ställen.

Om du får rekommendera, vad äter och dricker vi under en helkväll på Hillenberg?

Vi börjar med något att dricka i en av våra barer, champagne funkar alltid! Till förrätt äter jag gärna vår sashimi på lax och pilgrimsmussla. Därefter väljer jag Hillenbergs populära tryffelpasta. Vi avslutar med något chokladigt, t.ex. vår chokladtart som serveras med mjölkglass och karamelliserad vit chokladkräm. Till middagen låter jag vår sommelier Magnus välja passande viner. Jag avslutar gärna kvällen med en GT!

Saras flädersorbet

Blanda 0,6 liter vatten med 0,5 liter socker. Plocka 1 liter lätt packade fläderblommor och tillsätt saft och zest från 4 citroner. Koka upp vatten och socker tillsammans med 1 tsk citronsyra och tillsätt över fläderblommorna. Plasta och låt stå i kyl i cirka 2 dagar. Sila av blommorna i en finmaskig sil eller saftduk. Smaka eventuellt upp saften med mer citronsaft, kör sedan i glassmaskin. Servera med färska bär och toppa eventuellt med champagne!

 

Tillbaka till toppen