fbpx Fortsätt till innehåll

Niklas Ekstedt om Restaurang Ekstedt

29 april 2016

I veckan lanserade vi Ekstedts nya hemsida. Där skriver Niklas själv om sin uppväxt i Järpen, längtan därifrån och starten på hans restaurangkarriär. Hur han flera år senare traskade runt vid sommarhuset på Ingarö och fick idén till Ekstedt – en hyllning till hans uppväxt, det jämtländska arvet och matlagningskonsten före elektricitetens genombrott.

Denna vecka träffade vi Niklas Ekstedt för ett small-talk!

Hej Niklas! Din karriär startade med en molekylärgastronomisk krog. Ekstedt står för motsatsen till den typen av matlagning. Hur uppkom idén om att laga mat över öppen eld?
Haha, det är en lång historia, men jag traskade runt som en lite svårmodig karaktär i någon svartvit Ingmar Bergman-rulle vid vårt sommarhus. Jag stirrade på några av björkarna och bestämde mig för bygga en eldstad, en sådan som jag gjort med mina föräldrar på fjället som liten. Det var början till Ekstedt.
Jag tycker att svensk och ny-nordisk mat fokuserar mest på ingredienser och recept. När jag öppnade Ekstedt ville jag verkligen gå till grunden med hur man arbetar med tekniker! Vi fortsätter ständigt att fördjupa oss i tekniker från förr.

När du träffar någon som inte känner till dig eller Restaurang Ekstedt, hur beskriver du då det du gör?
Jag brukar säga att jag är en kock och restauratör i Stockholm, som försöker laga mat på nygammalt sätt.

Ekstedt har en stjärna i Guide Michelin. Att vara en prisad krog skapar förstås trygghet, men också press genom förväntan hos gästerna. Hur vågar du och ditt team utmana?
Genom att förändra försiktigt. Vi gör små ändringar på detaljnivå – förändringar som återkommande gäster uppskattar och som nya gäster kommer att förstå. Snarare än att ändra oss vill vi utveckla konceptet ännu mer mot perfektion.

Ni har en stenåldersmicro på Ekstedt, berätta!
Den är en viktig del av matlagningen på Ekstedt. Alla temperaturer blir väldigt höga i vedugn och över öppen eld. Stenåldersmicron, som är en låda gjord i glas och järn, gör det möjligt att elda försiktigt och laga mat på låga temperaturer.

Läs hela Niklas histora om hur Ekstedt uppkom här!

Tillbaka till toppen