fbpx Fortsätt till innehåll

Malin Karlsson, köksmästare på Niklas

26 februari 2016

Denna veckas small-talk gör vi med Malin Karlsson, köksmästare på restaurang Niklas.

– Hej Malin! Du är köksmästare på Niklas, som är en av Niklas Ekstedts två krogar. Berätta, vad gör restaurang Niklas speciell?

Variationen! Menyn är inspirerad av Niklas resor runt om i Sverige och världen. Här samsas svenska rätter med asiatiskt, sydamerikanskt och medelhavsmat. Vi fokuserar på säsong, svenska råvaror, grönt och ekologiskt. Varje måndag har vi en vegetarisk dagens och flera rätter på kvällsmenyn är helt ekologiska.
Till Niklas kommer man för allt ifrån en AW, en spontan middag, till en förbokad Chefs Table med avsmakningsmeny och privat kock. Vi gör också en hel del gästspel och events.

-Berätta om era matlagningskurser.

Vi startar kvällen med en genomgång av menyn och en välkomstskål. Ofta kombineras matlagningen med en dryckesprovning där ena gänget lagar mat, medan de andra har öl- eller vinprovning. Deltagarna lagar en trerättersmeny anpassad efter säsong och önskemål. Väl till bords avnjuter gästerna maten de själva lagat. Det är något speciellt med de här matlagningskvällarna och gästerna går alltid härifrån med massa ny kunskap.

– Om du får rekommendera, hur spenderar vi bäst en kväll på Niklas?

Börja med en fördrink, lite chark och oliver i baren. Flytta sedan över till matsalen för middag. Just nu rekommenderar jag förrätten med siciliansk blodapelsinsallad och rostad fänkålskräm. Till varmrätt sotad skrei med blåmusslor och sjökorall. Avslutningsvis går jag för brödpuddingen med grillad ananas och dulce de leche. Efter middagen går ni till Kåken för cocktails.

– Ja, berätta mer om Kåken! Restaurang Niklas hänger ju som bekant ihop med en klubb. Vad innebär det?

Det betyder ett härligt flöde av människor i lokalen, där stämningen höjs ju längre kvällen går. Middagsgästerna kan fortsätta kvällen med goda cocktails inne på Kåken, eller med dans på terrassen.

Tillbaka till toppen