Fortsätt till innehåll

Josef om ett grönare julbord

24 oktober 2017

Den 18 november slår Gamla Riksarkivet upp sina dörrar till årets julbord signerat Niklas Ekstedt. Sedan starten 2014 har julbordet haft ett stort utbud av gröna rätter, men i år satsar vi ännu mer på detta. I detta small talk träffar vi Josef Sidén, som stärker upp kock-teamet med stor kunskap inom vegetarisk och vegansk matlagning.

Hej Josef! Du har kommit in i kockteamet för att jobba heltid med det vegetariska och veganska julbordet. Berätta mer!

Tack! Det är otroligt kul att vi i år utvecklar det gröna julbordet ytterligare. I en tid där allt fler väljer att äta mindre kött och fisk är det självklart att vi ska lägga stort fokus på att ta fram fantastiska vegetariska och veganska alternativ. Just vegansk mat behöver inte bara vara rawfood, utan kan vara eleganta och tillspetsade smaker.

Vad kommer vi hitta på det gröna julbordet?

Just nu har vi provat fram en härlig smak på Jansson, där vi ersätter ansjovis med kapris och tofu som bakas med havregrädde. Sillarna gör jag på zucchini som smaksätts på klassiska vis. Vi gör också ett alternativ för blodpudding, som baseras på rödbetor och lagas med äpple, konjak och kryddor, precis som vårt original. I dessertrummet kommer man hitta en egen låda med sötsaker innehållande chokladmousse, kolor och praliner.

Har du ett enkelt recept du vill dela med dig av?

Ja, självklart! Jag måste tipsa om en vegansk chokladmousse.

Chokladmousse
125 ml vätska från kokta kikärtor
100 gr smält choklad
50 gr agavesirap
10 ml rom

Vispa vätskan till ett hårt skum. Tillsätt rom och vänd i chokladen. Tillsätt slutligen sirapen under försiktig omrörning. Kyl i koppar.

Tillbaka till toppen