fbpx Fortsätt till innehåll

Daniel om julen på Gamla Riksarkivet

20 december 2017

I veckans small-talk träffar vi Daniel Jogmar som är driftansvarig på Gamla Riksarkivet där man just nu har bråda dagar med upp emot 1200 julbordsgäster – varje dag!

Hej Daniel! Sedan flera veckor tillbaka råder det nästan lite Harry Potter-lik julfeeling ute på Gamla Riksarkivet! Berätta om årets julbord hittills?

Det är faktiskt en otrolig känsla här på Riddarholmen! Från allra första dagen i mitten av november har vi haft fantastiska gäster som besökt oss. Alla är glada, förväntansfulla och nöjda! Våra nyheter för i år har mottagits väl – allt ifrån vår murkelfyllda grisfot till veganska rätter och ett ännu större utbud av dessertostar. Vi har verkligen ett kanonteam som gör detta genomförbart! Tillsammans har vi stått och syltat, picklat och kokat sedan augusti. Att gå hem efter en dag med 1200 gäster som uppskattar smakerna och att vi lagat vårt julbord själva, är fantastiskt! 

Några få dagar kvarstår innan du och teamet får lite välförtjänt julledighet. Vad kan vi förvänta oss av dessa sista finaldagar?

Vi har de kanske mest intensiva dagarna med otroligt många julfirande gäster framför oss. Att fira julafton på Gamla Riksarkivet är magiskt. Våra julaftonsgäster uppskattar att inte själva behöva laga mat, utan kan komma till oss och få en julafton med guldkant! På juldagen, den 25 december, avslutar vi sedan med en kalkonmiddag, där vi utöver vårt vanliga julbord har en amerikansk och brittisk inriktning med helstekt kalkon och breadpudding. Det ser vi fram emot!

I februari är det sedan dags att hoppa på 2018 års planering. Hur toppar man tidigare år om och om igen?

Vi lever ju nästan som i en liten egen värld här ute i många många veckor. När man står mitt i denna julbordsverkstad får man mängder av idéer. Vi iakttar trender i vad gästerna äter och detta tar vi med oss in i nästa års planering. Sedan vänder vi på varenda litet moment, för att kunna spetsa till allting lite mer för varje år! 

Slutligen, när du knatar hem där från Riddarholmen med kockmössan i handen den 25 december, vad bjuder du då släkt och vänner på för mat och dryck? 

Haha, jag kommer nog inte bjuda någon på middag de närmaste dagarna. Jag har ju precis lagat mat till en mindre svensk småstad, så jag förväntar mig att bli bjuden på middag! Men när det lagt sig lite blir det nog en bättre steak med grönsaker och en riktig pangare från Kalifornien i glaset!

Tillbaka till toppen