fbpx Fortsätt till innehåll

Clara Grabe om sommarens drycker

7 juni 2016

Clara Grabe är sommelier och arbetar sedan många år tillbaka tillsammans med Niklas Ekstedt, på restaurangerna Niklas och Ekstedt. Hon är också aktuell som Metros nya dryckesskribent. Denna vecka träffade vi Clara för ett small talk om somriga dryckestips och hennes tankar kring mat och dryck i kombination.

Hej Clara och grattis! Du är Metros nya dryckesskribent. Berätta, vad vill du förmedla i den rollen?

Jag vill inspirera läsarna till att våga prova nya drycker. Det är lätt att man hittar några favoriter och håller sig till dem. Förhoppningsvis vågar läsarna ta ut svängarna och hitta nya favoriter tack vare tipsen.

Att kombinera mat och dryck är inte alltid så enkelt. Hur tänker du kring det?

Jag älskar att kombinera mat och vin. Det är fantastiskt att hitta precis rätt kombinationer, men det har nästan blivit ett överdrivet fokus på att allting ska passa bra ihop. Visst finns det matchningar som verkligen skär sig – till exempel en söt dessert och ett torrt rött vin – men vågar man experimentera själv hittar man bra kombinationer. Tycker man om vinet för sig och maten för sig, då är man en god bit på vägen.

Krogarna du jobbar på, Niklas och Ekstedt, skiljer sig mycket åt. Hur arbetar ni med dryck på respektive ställe?

På Ekstedt arbetar vi med vinmenyer, där varje vin är utvalt för att passa så bra som möjligt ihop med serveringarna i avsmakningsmenyn. Ofta säger gäster att ett vin de först inte gillat blir en helt annan upplevelse tillsammans med maten. På Niklas serverar vi ofta sällskap som äter olika rätter samtidigt, men vill dela på en flaska vin. Där arbetar vi med viner som passar till mycket och framförallt viner som är goda att dricka även utan mat.

Slutligen, vilket är ditt bästa dryckestips inför sommaren?

Ett viktigt tips är att hålla ner alkoholen oavsett om det är öl, vin eller drinkar. I värmen blir man ofta törstig och dricker i en annan takt. Tysk riesling, mellanöl och Bellini är perfekta sommardrycker med lägre alkoholhalt.

Tillbaka till toppen