fbpx Fortsätt till innehåll

SMALL TALK – MED CHEFSKONDITOR MIKAELA PÅ BERNS

I veckans Small Talk träffar vi Mikaela Karlsson som är chefskonditor på Berns.
Hej Mikaela,  du är chefskonditor på Berns, vad mer exakt innebär den rollen?
 
-Jag är ansvarig för all produktion och planering av alla desserter och sötsaker du äter på Berns Asiatiska och Berns event, jag skriver alla dessertmenyer och har hand om beställningar som hör till konditoriet. Jag sköter även en del administrativt som schemaläggning och inventering. Jag har ett superteam runt mig på 4 konditorer som hjälper mig med allt detta.
 
Vart kommer inspirationen till alla desserter ifrån?
 
-När vi byter meny börjar jag direkt med planering inför nästa meny, då har jag lång tid på mig att fundera och prova. Jag brukar inte stressa fram något utan skriver ner idéer när jag kommer på något och bygger ihop det till något användbart senare när allt fått mogna till sig lite. Eftersom det inte finns hur många “klassiska” asiatiska desserter som helst att sätta upp på menyn brukar jag ta en asiatisk smak och bygga en god dessert runt den.
 
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
-Eftersom jag är något av en kontrollfreak börjar jag alltid dagen med kontroll av kylar, frysar och förråd samt kontroll av beställningar och event. Sen följer vi en veckoplanering som jag gör på söndagar, alla dagar har en egen lista som ska följas. Vi ägnar morgonpassen till produktion av alla våra produkter samt lunchevent och kvällarna spenderar vi med al á carte service och event. Ingen dag är sig lik här på Berns.
 
Vilka typer av desserter sätter du på Berns meny, några nya desserter för säsongen man inte får missa?
– Jag försöker varva menyn med lite av varje, så du kan välja mellan chokladiga desserter, glassar, lättare desserter eller bara något litet till kaffet. Tanken ör att det ska finnas något för alla. Just nu har vi en dessert med pistage, mjölkchoklad och färskost-glass som du inte får missa. Vi har även en dessert med Espressoparfait på en härlig jordnötsbotten som du häller varm sesam-kolasås över, den har fått vara med 2 menyer eftersom den är så himla god.
Har du någon favoritråvara just nu?
-Den var lite svår att svara på, men kollar du på mina menyer hittar du oftast hallon, alla citrusfrukter och färskost i någon form.
 
Om du får rekommendera, hur spenderar vi bäst en kväll hos er på Berns?
-Ta med dig dina bästa vänner och beställ in alla goda drinkar och desserter, mer behövs inte!
Tack Mikaela!
Tillbaka till toppen