fbpx Fortsätt till innehåll
Välkommen
till Ekstedt

Kontakt

Adress
Humlegårdsgatan 17
Telefon
08-611 12 10
E-post
info@ekstedt.nu
Hemsida
ekstedt.nu

Om Ekstedt

Jag växte upp i Järpen, en liten by i Jämtland i norra Sverige. Som de flesta unga människor förhöll jag mig till mitt ursprung genom att vända det ryggen. När jag utbildade mig till kock fick vi det inpräntat i oss att en bra råvara är något som inte kommer från Norden. Jag förälskade mig i italiensk olivolja och fransk brässkyckling. När jag vid 21 års ålder öppnade min första restaurang satsade jag på supertrendig molekylär gastronomi, serverade rätter som sparrismoln och friterat rispapper. Längre bort från de jämtländska skogarnas rustika långkok kunde jag knappast komma. Men en dag ville jag tillbaka till mina rötter. Hur skulle jag bära mig åt? Jag var 33 år och vilse. I medias och allmänhetens ögon var jag ”Mat-Niklas”, en flamsig tv-kock utan egentliga meriter. Det var dags att göra något stort. Det var nu eller aldrig… Hur skulle jag sätta min personliga prägel på det nynordiska köket?

Jag lufsade omkring vid vår sommarstuga på Ingarö i Stockholms skärgård och grubblade, som en svårmodig karaktär i någon svartvit Ingmar Bergman-rulle. Jag kunde stå orörlig långa stunder och bara blänga på träden. Först senare insåg jag att jag inte sett skogen för alla träd. Bokstavligt talat! Jag skulle ha monterat upp en grill den sommaren, men det blev aldrig av. Istället högg jag ned några av björkarna jag blängt på, så att jag hade ved. Sedan byggde jag en eldstad, en sådan som jag gjort med mina föräldrar på fjället som liten. Elden blev familjens kök den sommaren och var igång nästan hela tiden. Oftast grillade jag på galler, men en dag orkade jag inte vänta på glöden så jag slängde ner en gjutjärnspanna i lågorna. Det fräste och sprakade om pannan. Vilken kraft, och vilken smak! Äntligen kände jag att jag var något på spåren. Idén av en analog fine dining-restaurang började växa fram hos mig, ett ställe där allt tillagades över elden, som på den gamla tiden. Min största huvudvärk: var det praktiskt möjligt?

Väl hemma i stan igen gick jag och min första köksmästare Gustav Otterberg tillsammans till Kungliga Biblioteket och slukade kokböcker från 1700-talet. Till vår glädje fann vi fantastiska instruktionsböcker för hur svensk matlagning gick till före elektricitetens genombrott. Jag bestämde mig för att min nya restaurang ”Ekstedt” på Humlegårdsgatan skulle bli en hyllning till denna tid men även till min uppväxt och mitt jämtländska arv.

Ekstedt öppnade i november 2011 i centrala Stockholm, då med en eldgrop, vedugn och vedspis.  Många sa att jag hade gjort det för svårt för mig själv. Men sedan den dagen har jag fortsatt göra det svårare och svårare för mig och mitt team. För det är just det som gör oss bättre. Och vi har även en stenåldersmicro, ett rökeri och fler eldstäder idag. Vi fortsätter att fördjupa oss i tekniker från förr och lära oss av en förfluten kokkonst.

Rykande varma hälsningar,

Niklas Ekstedt

Sedan mars 2013 har Ekstedt en stjärna i världens mest prestigefyllda restaurangguide, Guide Michelin.

I oktober 2013 listades Ekstedt som en av “The 10 hottest Restaurants in the world” av New York-magasinet Zagat.

I januari 2016 utsåg den ansedda tidningen Harper’s Bazaar ”10 bucket list restaurants around the world”. Ekstedt fanns med på den åtråvärda listan som enda svenska restaurang.

ÖPPETTIDER

För aktuella öppettider, vänligen besök ekstedt.nu

Tillbaka till toppen