2024.10.03 VINSVEPET

Med höstens mörkare tider kommer tända ljus och möjligheten att njuta av riktigt gott vin. Vi delar med oss av våra bästa rekommendationer – från de finaste druvorna till de mest enastående vingårdarna. Låt oss guida dig genom de viner du inte får missa just nu. Oavsett om du är en erfaren vinälskare eller precis har börjat utforska, kommer det finnas något för dig. Här får du massor av tips, allt från vad du ska smaka på när du besöker Freyja+Söder där Ellen Franzén ger sina bästa rekommendationer, till vad som snurrar i Niklas Ekstedts vinglas just nu till Niklas Löfgren som tipsar om vad du ej får missa på nyöppnade Poppina Vitti. Skål!

LA PETITE SOEUR

Välkommen till La Petite Soeur – en vinbar där vinlistan speglar en passion för kvalitet och mångfald, där vi erbjuder ett brett spektrum av viner som sträcker sig från välkända, prestigefyllda producenter till spännande, mindre kända producenter. Oavsett om du är på jakt efter klassiska favoriter eller vill upptäcka nya smaker från dolda vinregioner, har vi något som passar alla preferenser. Vi strävar efter att överraska och inspirera varje gäst med en vinupplevelse utöver det vanliga – alltid med fokus på kvalitet och hantverk. På La petite Soeur hittar ni sommelieren Alex, hon rekommenderar att ni måste testa italienaren Teularju från Sardinien, “det är en perfekt blandning av indiansommar och det svenska myset”.

TIMS BÄSTA TIPS

Supperfamiljen sommelier Tim Sanneklint sitter med en gedigen erfarenhet inom vin, vad är hans favoritvin just nu?
"Under hösten dricker jag gärna rött vin gjort på en av mina favoritdruvor Sangiovese och en lagom mogen Chianti är svårslaget för mig. Väljer jag något vitt blir det min senaste upptäckt Greco Bianco från södra Italien. Det passar mig väldigt bra just nu. Väl på jobbet, om jag får välja blir det oftast vit eller röd Bourgogne som jag ofta rekommenderar på både APO och Supper. Vi jobbar kontinuerligt med vår vinlista och den växer ständigt som två oupptäckta skatter."

TYGE & SESSIL

Tyge & Sessil är en unik vinbar som fokuserar på att erbjuda ett noggrant kurerat urval av naturviner, alltid anpassade efter säsong och gäster. Med en vinlista som uppdateras flera gånger i veckan, strävar de efter att överraska och glädja både naturvinsentusiaster och nybörjare. Deras filosofi bygger på att erbjuda ett originellt vinutbud som inte följer trender, utan istället reflekterar deras egen passion och det unika med Tyge & Sessil.

SPESSO

På Spesso kombineras italienska smaker med svenska råvaror, vilket återspeglas även i deras vinlista. Chefssommelier Janni har satt samman ett brett urval av viner som kompletterar maten och ger gästerna en möjlighet att upptäcka spännande kombinationer. Här finns allt från välkända klassiker till mindre kända pärlor från olika regioner världen över.

Janni berättar hur vinlistan anpassas efter både säsong och meny, med något som passar alla tillfällen. Oavsett om det handlar om en lättare lunch eller en mer robust middag så finns det alltid något som gör måltiden komplett. Det handlar om att hitta rätt balans mellan mat och dryck, något som Spesso gör med stor omsorg.

Vill du veta mer om vinlistan på Spesso?

AVALON

Konst- och designhotellet i Göteborg är också hem till vad vi vill kalla en av de mest hängivna restaurangerna och barerna på västkusten. Förtjusningen med Avalon är hotellets unika utseende som ändå bär en harmonisk balans, tillsammans med Avalons personal som är erfaren, lojal och otroligt proffsig. Avalon har också gjort sig ett namn i vinets värld då restaurangen ofta plockar in mer sällsynta flaskor från smalare leverarantörer än vad som är normalt i branschen. Fråga gärna Avalons personal vad de har inne just nu så hjälper de er gärna.

POPINA VITTI

Nytt spännande tillskott på vinlistan hos Popina Vitti! Popina presenterar stolt Tutti i Giorni Rosso, ett vin skapat av den hyllade vinmakaren Antonio Camillo från Toscana. Detta rödvin kommer i en charmig 1-liters flaska, perfekt för att dela vid bordet med vänner och familj. Vinet tillhör den unika kategori som ofta blir en favorit på semestern i Italien – den typen av vin du drömmer om att återuppleva när du kommer hem, och som faktiskt smakar lika underbart även på hemmaplan. Med sin fylliga och fruktiga karaktär fångar Tutti i Giorni Rosso det bästa av toskanska viner och tar med sig solens värme och smakrika druvor direkt till ditt glas.

GRIFFINS’ STEAKHOUSE

Vin har länge varit en av världens mest uppskattade drycker, och på Griffins' erbjuds en vinlista som tillgodoser alla smaker och tillfällen. Varje torsdag arrangeras ”Vintorsdag”, ett evenemang där gästerna kan utforska ett noga utvalt sortiment av viner serverade på glas. Utbudet sträcker sig från klassiska vinregioner till nya och spännande områden, vilket gör det till en upplevelse som passar både erfarna vinälskare och de som nyligen börjat intressera sig för vinets värld. Oavsett erfarenhetsnivå finns något nytt att upptäcka, vilket gör torsdagen på Griffins’ till ett perfekt tillfälle att förgylla sin kväll med unika vinupplevelser.

GABRIELS BÄSTA TIPS

På den livliga baren Coquetel Social hittar du Gabriel Vikman, där har han varit där och rattat sedan öppning. Gabriel delar med sig av ett av hans bästa ställen nu till hösten, Svarta Hästen, beläget på nedervåningen i Arnoldshuset.
"Här kan man njuta av ett brett och noggrant utvalt sortiment av viner, med ett särskilt fokus på fantastiska tyska viner, utbudet inkluderar allt från friska bubblor som sekt. Jag gillar också att dricka viner på Furmint-druvan som svarta hästen har ett härligt utbud av. För den som vill spela ett bräde schack är det uppradade bräden i sofforna eller gör som mig, sitt i baren och koppla av."

BANK HOTEL

Bank Hotel erbjuder ett imponerande vinprogram med en noggrant kurerad vinkällare som täcker både klassiska och nya regioner. Här ligger fokus på de mest ikoniska områdena och länderna, men vinlistan ger också utrymme för att lyfta fram nya och spännande producenter på uppgång. Vinlistan är utformad med både djup och bredd i åtanke, och omfattar viner från välkända topproducenter såväl som framtida stjärnor. Bank Hotel kombinerar tradition och innovation för att skapa en vinupplevelse där gästerna kan upptäcka allt från etablerade favoriter till nya, lovande etiketter.

FREYJA+SÖDER

Om ni har sett nyhetsmorgon i sommar så har ni inte missat Freyja+Söders egna Ellen Franzen som rekommenderat viner på TV4. Hon är en multi-SM-vinnande sommelier som styr vinutbudet och vinkonsumtionen på takvåningen på Södermalm som bryr sig enormt mycket om kroglivet. Freyja+Söder har sina rötter i välkomponerade rätter, drinkar och viner som ska smaka gott. På takvåningen är god stämning och att utmana Södermalms lokala scen på menyn, och med en uppvärmd pergola och takterrass som är öppen hela året är Freyja+Söder ett givet alternativ i höst.

Nedan följer Ellens tips inför höstens viner och vinets värld:

Till hösten och dess smaker tycker jag det är härligt med fatlagrade vita viner och kraftfullare röda. På Freyjas glaslista just nu hittas Alba Chardonnay från Son Antem på Mallorca, samt Cabernet Sauvignon från Catena i Mendoza, Argentina.Vill man gräva djupare i källarlistan finns massa godsaker från Rhône och kanske allra helst August Clape i Cornas.Svamp hör ju hösten till och en bra kompis till svamp är alltid Barolo, och favorit på listan är Giuseppe Mascarello's Barolo Monprivato.

EKSTEDTS BÄSTA TIPS

Stjärnkocken Niklas Ekstedt som är känd för sina talanger i köket, vad snurrar i vinglaset hos honom just nu?
"När hösttiden infaller dricker jag helst en Pinot Noir, gärna från Österrike."

HILLENBERG

Hösten har kommit till Hillenberg och där väntar en vinlista som fångar säsongens smaker. Chefssommelier Hedda Falk har noggrant valt ut viner som förhöjer höstens rätter, med allt från mustiga röda till friska vita med intensiv fruktighet. Tillsammans med den aktuella menyn skapas en upplevelse som passar perfekt för de kyligare månaderna. Är du nyfiken på vilka viner som lyfter höstens smaker? Läs mer om Hillenbergs rekommenderade vinval och nya favoriter!

HEIMIS BÄSTA TIPS

Stureplansgruppens inköpsansvarig Mattias Hamstedt har ett stort vinintresse. Vart går han helst just nu för att dricka vin?
"Det är alltid fint att dricka vin hemma under hösten med vänner, jag har alltid Louis Jadot, Pinot Noir från Bourgogne hemma. Den är enkel och väldigt god, och om jag inte dricker den hemma så åker jag till Gurras som erbjuder den på sin vinlista."