2024.07.22 INTERNATIONELLA ÖLDAGEN

Bärs, öl, bira, bärka eller vad än ditt favoritnamn är så vet vi alla att det inte finns något bättre än att släcka törsten med en iskall. Den andra augusti infaller den internationella öldagen, vilket bör firas med en öl eller två. Vi har satt ihop en lista på flera spännande platser att avnjuta din öl på, här finns även tips på olika och nya sorter att smaka.

FREYJA+SÖDER

Även om Freyja+Söder har cocktails roddade av bartenderlegenden Jimmy Dymott, och vin utvalt av en av Sveriges bästa sommelierer Ellen Franzen är det även ett perfekt ställe att bänka sig framför Stockholms bästa utsikt med kall Norrlands. Med två barer utomhus och plats för över 400 personer samtidigt är Söderterrassen en takbar att räkna med. Även inomhus på Freyja serveras det kall öl tillsammans med Emma Shields underbara rätter, en perfekt plats för ölens dag.

LE HIBOU

Om Södermalm inte är i din arsenal, finns det givetvis alternativ norr om stan. Le Hibou är en takterrass som du når via eleganta Bank Hotel. Takterrassen tar inspiration från Paris och bjuder även de på cocktails i världsklass. Men på ölens dag är det sol, takterrasser och bärs som gäller, så beställ en öl med utsikt över Kungliga slottet, Nybroplan och Stockholms vackra kanaler.

SURFERS

För den internationella öldagen är ett säkert kort att låta det bli hett på Surfers mitt på Stureplan. Surfers har existerat i snart 20 år och har efter dessa decennier lyckats översätta autentiskt kinesiskt cuisine och ta det till Stockholm. Med en uppdatering av cocktails och nya rätter på menyn i slutet av juni är Surfers en lysande plats att äta gott, och sedan njuta av kinesisk öl i sitt esse dagen till ära.

STORKÖKET

Visste ni att Storköket i Göteborg är en av Stureplansgruppens restauranger som säljer absolut mest öl, närmare bestämt Norrlands Ljus, siffran är för närvarande bland hundratusentals liter öl. Så vad kan vara bättre på ölens dag i Göteborg än att slå er ner vid den ikoniska Stora Teatern och njuta av hundra miljoner öl.

STUREPLAN 1

Även om Stureplan har en ny Oas, är originalvattenhålet för bärshinkande adressen Stureplan 1. Med behörigt avstånd till svampen sitter man under nästan alla dagens soltimmar i den lummiga uteserveringen på Stureplan 1 och suger i sig bärs efter bärs.Det finns också låga odds till att dagen också blir internationell med Stureplan 1:s härliga klientel.

BERNS ASIATISKA

Om tiden inte finns för att besöka Japan så kan du besöka Berns Asiatiska. Här serveras det sushi i världsklass och till den kan du njuta av den japanska klassikern Sapporo, som är Japans äldsta ölmärke och har nästan funnits lika länge som staden Sapporo har funnits. Med en krispig ren doft av malt och rostat bröd med en fruktig citruston och med en ren och frisk smak med en balanserad beska och god maltighet.

CHEZ JOLIE

Vill du ha ett trevligt avbryt från ölen är ett besök hemma hos Jolie på sin plats och testa då en Galipette Cidre Brut. En fransk cider från Bretagne som har en fruktig smak med tydlig karaktär av mogna röda äpplen, halm, nötter, apelsinskal och en diskret sötma. Fylligt uttryck med finstämd tannin och mineraldriven eftersmak.

GAMLA RIKSARKIVET

Den säsongsenliga ölen smakar bäst och det är ur den säsongsenliga formen ölen har kommit fram. Alla vet att när julen nalkas då är Gamla Riksarkivet stället du vill gå till för att njuta av deras årliga julbord. Detta är deras 11e år av tradition och här smakar julölen extra bra. De serverar den klassiska Mariestad, Julebrygd.

NOSH AND CHOW

Uppfräschade Nosh har med sin eleganta innergård och vackra barer är en plats som skriker efter after works, stimmiga nätter och ölens färskhet. Efter en nylansering i maj är Nosh and Chow mer redo än någonsin för att ta emot gäster från alla håll och kanter. Den internationella öldagen landar också under pride-helgen då Nosh and Chow kommer ha fest hela veckan. Titta förbi och drick en öl bland alla goda cocktails och champagne som serveras och känn att du vet vilken dag det är.

LAROY

När solen gått ner finns alltid Laroy. I den glassiga baren är kanske champagne, strålande kvällar och vackra människor det som vanligtvis brukar serveras, men till ölens dag och natt vill vi att ni istället går till kranen, ber om en 40 cl:s “bärs” och tar ett steg ut för att slå er ner i deras lummiga uteservering.