2024.11.14 IKONISKA SIGNATURRÄTTER

Letar du efter Stockholms självklara signaturrätter? Vi har samlat de mest ikoniska smakerna från stadens olika ställen – från rykande het korean BBQ till krämig Cacio e Pepe. Här hittar du rätterna som verkligen sätter varje ställe på kartan och som du inte vill missa.

HUMMERRAVIOLI PÅ SPESSO

Uppe på takvåningen på Spesso, med fantastisk utsikt över Stockholm, kan du njuta av deras signaturrätt hummerravioli. Denna smakrika rätt serveras med smörig hummersås, krispig sallad och len hummersabayonne – en lyxig upplevelse som lyfter middagen till nya höjder. Belägen mitt i hjärtat av staden erbjuder Spesso en unik kombination av stadens energi och gastronomiska höjdpunkter. Om du är ute efter en minnesvärd kväll med utsikt över Stockholm och en meny utöver det vanliga är Spesso och deras hummerravioli ett måste.

KROPPKAKOR PÅ SÖDERMALM

På Freyja är det Emma Shields som står för menyn, och hon har en smakprofil som måste upplevas för att förstås, men i ett försök att beskriva den så belyser vi kroppkakan på Freyja+Söder. Rätten har varit med sen Freyjas start och köket växlar innehåll och tillbehör i takt med säsongerna. Det har kommit att bli en riktigt klassiker på Freyjas meny. Det uppskattas att det rullats över 46 174 st kroppkakor sen Freyja slog upp dörrarna.

På taket serveras den oklassiskt vegetarisk och matas under höst- och vintersäsongen med västerbottenost, kampottpeppar och karamelliserad lök. Stekt svartkål, hasselnötter och lökskum landar glatt ovanpå. När ni väljer att smaka av detta husmansunderverk får ni inte heller missa att titta förbi Freyjas pergola som är öppen året runt med Stockholms bästa utsikt.

LYCKOBRINGANDE RÄKBOLLAR PÅ SURFERS

Alla goda ting är tre brukar det heta, eller i Asien, där alla goda ting är udda numrerade. Det är det som gett upphov till Surfers lyckobringande räkbollar. Lyckobringande räkbollar kommer alltid i serveringar om tre eftersom tre är ett lyckotal in Kina. Man får himmelen, jorden och människovärlden (Eller Yin, Yang och hela världsalltet) och därmed evig lycka. Denna rätt har varit på Surfers i decennier och har stannat av en anledning.

Räkbollarna kommer alltid serverade med en riktigt härlig dippsås, koriander och ett härligt salladsblad, som ger er de tre komponenterna som behövs för en härlig AW och middag. Boka Surfers snarast för en chans att äta på en av Stockholms bästa kinesiska restauranger innan året är slut.

RÄKMACKORNAS RÄKMACKA PÅ HOTELL AVALON

En klassisk svensk rätt är räkmackan och Avalons iteration av rätten är en riktig höjdare. Den har lyfts av Göteborgsposten som en av stans bästa räkmackor, vilket är att säga något i hav och skal-djursmekkat Göteborg. Varenda aspekt av mackan har testats, rågbröd och rejält med räkor som blivit blindtestade för att hitta den perfekta räkan leder till en räkmacka som verkligen levererar. Hotellet är centralt beläget runt kungstorget och erbjuder konst, design och toppservice.

KOREAN BBQ PÅ BERNS

Berns Asiatiskas Korean BBQ Chicken är en signaturrätt och en storfavorit bland våra gäster. Kycklingen grillas över kol, vilket ger den en perfekt rökig smak och en krispig yta. Den serveras med en noga utvald kombination av kimchi i olika smaker, färska salladsblad, rostade sesamfrön och en len sesammajonnäs som binder ihop allt på tallriken. Det är en rätt som erbjuder en härlig balans mellan kryddighet, syra och rökighet – en smakupplevelse du kommer att uppskatta.

EN TOLKNING AV CORDON BLEU

Kalvbrässen eller Cordon Bleu har funnits med på menyn sedan öppningen i november 2022 och har snabbt blivit en signaturrätt, uppskattad av både gäster och personal. Men det var inte självklart att den skulle ta plats på menyn från början – Micke delar berättelsen om de intensiva dagarna innan öppningen och hur denna rätt slutligen fick sitt välförtjänta utrymme.

“Då tiden var knapp och vi visste inte om idén skulle fungera i praktiken med en ”ihopmonterad” och panerad kalvbräss-schnitzel fylld med Gruyèreost och skinka, men vi hann och det blev nog faktiskt bättre än vad vi hade vågat hoppas. Den har varit en av våra mest populära rätter sen öppning och kommer förhoppningsvis finnas för en lång tid framöver som en signaturrätt att var stolt över.“ – Micke 

BANANA SPLIT EXTRAORDINAIRE

Banana Split Extraordinaire är en sann dessertupplevelse på Griffins’ som fångar klassiska smaker i en ny extravagant tappning. Här möts generösa skopor av len choklad- och vaniljglass med fluffig vispgrädde och krispig maräng för att skapa en balanserad harmoni mellan sött och krämigt. För att ge rätten extra karaktär adderas en chokladig brownie som smälter i munnen och karamelliserad banan, vars rostade toner ger en ljuvlig kontrast.

Serverad i family style är Banana Split Extraordinaire en perfekt dessert att dela runt bordet med nära och kära. För en festlig final för middagen är denna efterrätt är ett måste för alla som söker en generös och god dessertupplevelse som gör både barn och vuxna extra nöjda.

ITALIENSK KLASSIKER PÅ POPINA VITTI

Popina Vitti’s signaturrätt Cacio e Pepe är en enkel och prisvärd klassiker från Lazio. Gjord på Pecorino, Parmesan och nymalen svartpeppar, skapas en krämig och pepprig sås som smälter perfekt med pastan. Med få ingredienser fångar Cacio e Pepe kärnan av italiensk mattradition och serveras med en rustik touch som framhäver dess rötter. Perfekt för både lunch och middag har denna rätt blivit en favorit för gäster som vill njuta av äkta italienska smaker på Italienaren vid Klarabergsviadukten.

SMASH THE PIGGY BANK PÅ BONNIE´S

En modern klassiker på Bonnie’s och en favorit på sociala medier – “Smash the Piggy Bank” är en dessertupplevelse utöver det vanliga. Denna lekfulla dessert serveras med en generös vaniljparfait, krämig glass, kakor och en stor chokladgris fylld med godis. Gästen får äran att själv "smasha" spargrisen, vilket avslöjar en skatt av sötsaker och godbitar. Hela kreationen toppas med en ljuvlig kolasås som binder ihop smakerna. Perfekt att dela på för den som vill avsluta måltiden med något både underhållande och utsökt.

SPICY VODKA FUSSILONE PÅ L'AVVENTURA

Spicy Vodka Fussilone på L’Avventura är en smakrik pastarätt som förför med sin hetta och krämighet. Rätten kombinerar solmogna San Marzanotomater med en skvätt vodka som förhöjer smakerna och en klick ’nduja för en eldig kick. Toppad med generösa mängder parmigiano reggiano, smälter osten över fusillonen och skapar en perfekt balans mellan kryddigt och krämigt. En rätt som värmer och lämnar smaklökarna längtande efter mer – perfekt för dig som älskar en liten hetta i klassisk italiensk stil.